Over coaching op drijfveren
Het uitgangspunt van coachen op drijfveren is dat niet de omstandigheden jouw leven bepalen,  maar dat jouw drijfveer bepaalt hoe jij met de omstandigheden omgaat. 

Mensen weten vaak goed wat ze bewust willen veranderen, maar ze zijn niet bekend met wat hen onbewust tegenhoudt.  Het is lastig, bijna onmogelijk, om in je eigen spiegel te kijken en je blinde vlekken te zien. Dat komt omdat je 95% onbewust bent.  Voor 95% is je gedrag automatisch.

Dat is prettig als je auto moet rijden, maar niet fijn als je voor de zoveelste keer probeert af te vallen of een liefdesrelatie probeert aan te gaan. Om dieperliggende patronen écht te kunnen doorbreken is het noodzakelijk om je onbewuste drijfveren (= je persoonlijkheid) te leren kennen. Binnenzijde Coaching kan je daarmee helpen. Middels een een drijfverenscan (2 gesprekken van anderhalf uur) en krijg informatie en inzichten waar je de rest van je leven iets aan hebt. 

Het Enneagram
Voor het achterhalen van jouw drijfveren maak ik gebruik van het Enneagram en de V-cirkel. Het Enneagram is een eeuwenoud psychologisch model dat inzicht geeft in waarom mensen zich gedragen zoals ze doen. Het legt onze onbewuste drijfveren bloot aan de hand van negen menstypes en nodigt ons uit om bij te leren en beschrijft een ontwikkelpad.
Het klinkt misschien gek, maar ieder mens, dus ook jij, wordt aangestuurd door één van die negen onbewuste drijfveren. Je kunt gedrag en levensthema's herkennen van andere types. Maar echt één van de drijfveren beschrijft precies door welke bril jij naar de wereld kijkt en door welke overtuigingen en ideaalbeelden jij wordt aangestuurd. Je leert jouw manier van 'overleven' te zien en maakt kennis met jouw terugkerende levensthema's, kwaliteiten en valkuilen en ontwikkelpad.

 

De V-cirkel 
De V-cirkel is ontwikkeld door Monique Schouten om de onbewuste overtuigingen en drijfveer van mensen in kaart te brengen. en komen overeen met de negen menstypes van het Enneagram. In 2015 haalde ik mijn Post-HBO diploma Coachen op drijfveren aan de V-cirkelacademie
Ik maak gebruik van de V-cirkel, omdat ik hiermee zorgvuldig en onderbouwd jouw drijfveren kan achterhalen. Jarenlange ervaring heeft me geleerd dat het écht een vak is gedrag van drijfveren te onderscheiden. Je gedrag kan verschillen, maar je drijfveren blijven altijd constant. En precies dáárom is het zo waardevol om je drijfveren te leren kennen. 


Door je bewust te worden van je menstype wordt je niet in een hokje gestopt, maar het laat je zien in welk hokje je al in zit- en hoe je daaruit kan komen.


Nieuwsgierig naar jouw drijfveren? Boek een drijfverenscan
Een drijfverenscan bestaat uit twee gesprekken van anderhalf uur. Het kan zowel via Zoom als live in Amsterdam. 
In het eerste gesprek probeer ik je onbewuste drijfveren (= menstype= overlevingsstrategie) te achterhalen. Ik werk geen vragenlijsten af, maar voer een gesprek over de onderwerpen die jou bezighouden en waar je tegenaan loopt. Ik scan alles wat je zegt op de motivatie erachter. Luister als het ware door de woorden heen. Ik ga op zoek naar jouw onbewuste drijfveren en beperkende overtuigingen, die leiden tot een van negen menstypen. Aan het eind van het gesprek leg ik uit hoe jouw V-cirkel werkt en krijg je informatie mee over jouw menstype.

In het tweede gesprek kijken we of het type écht geland is, of je je erin kan herkennen en er iets mee kan in de situatie waar je tegenaan loopt. Als dat niet zo is zal ik opnieuw verdiepen om te kijken of je mogelijk toch een ander type bent.  Het allerbelangrijkste is dat het klopt en je je erin kan herkennen omdat je dan écht stappen kunt gaan maken. Je hebt er de rest van je leven iets aan, want je persoonlijkheid verandert niet zo snel. Je kunt wel bijleren! Als je hoofd het begrijpt, kan je hart zich verder openen. 


Verdiepingstraject. Patronen doorbreken heeft tijd nodig 
Ken je je drijfveren en wil je nu ook echt patronen doorbreken?
Dan is een verdiepingstraject  mogelijk van 5 sessies. We onderzoeken beperkende overtuigingen en stellen die bij. Dat kan middels Voice Dialogue, stembevrijding of focussen, allemaal methodes die je contact laten maken met je binnenwereld. Samen kijken we wat bij jou past.

In een Voice Dialogue sessie leer je om vanuit een overkoepelende positie, zonder oordeel te kijken naar je ikken. Je geeft letterlijk een fysieke plaats aan een ik en je ontdekt welke zijn kwaliteiten zijn, wanneer deze ontstaan is in je leven, waarom hij gekomen is en op welke manier hij je kwetsbaarheid beschermt.

Focussen is aandacht geven aan iets van binnen dat nog vaag is en waarvan je toch kunt voelen dat het hoort bij iets in je leven. ... Het is een proces van luisteren naar wat je lijf je aanreikt en met aandacht en respect stilstaan bij wat er daar vanbinnen ís, zonder oordeel, en zonder meteen een oplossing te willen. 

In een sessie Stembevrijding word je uitgenodigd om contact te maken met wat er in je leeft en daar klank aan te geven.  Het gaat er niet om dat je een mooie klank maakt of het perfecte lied zingt. Het gaat erom dat je precies mag zingen wat er binnen in jou leeft op dat moment. 

Meer informatie over mogelijkheden en tarieven vind je hier